Sankt Annæ Gymnasium
Tidligere elev modtager Sonnings Talentpris

Kilde: www.sonningmusik.dk

Kaya Kato Møller dimitterende fra Sankt Annæ MGK i 2017 I år afslutter hun sin bachelor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og modtager én af Leonie Sonnings Talentpriser.

Et dristigt nytårsforsæt

Da Kaya var 10 år gammel, fremsatte hun et dristigt nytårsforsæt over for sin japanskfødte mor.

Hun lovede, at hun fremover ville øve på sin violin fire timer hver dag. Heraf halvanden time hver morgen, inden hun gik i skole.

I Japan er nytårsforsæt noget, man tager meget alvorligt – så sådan blev det. I hvert fald næsten.

Inden da var violin blot noget, Kaya havde ”gået til”, siden hun var seks år.

Der var intet pres fra forældrene, men støtte og hjælp fra især hendes mor, der som pianist havde færdighederne til at notere i noderne, hvor Kaya skulle ofre ekstra opmærksomhed. Men nytårsforsættet markerede et ambitionsløft, der siden bragte det unge talent ud i verden.

Bl.a. til en koncert i 2012 i Carnegie Hall i New York City, hvor hun 15 år gammel vandt “The American Protege International Piano and Strings Competition”.

Man skal ud af øvelokalet

For Kaya er det i det hele taget vigtigt at komme ud af øvelokalet og ud i verden. Hun har flere gange optrådt og vundet konkurrencer i Japan, hvor hun også har planer om at tage over og studere.

”Det er sjældent, man hører om folk, der tager til Japan for at studere. Jeg har en idé om, at det kan være på grund af sprogbarriereren”, forklarer Kaya. Da hun selv taler japansk, vil det derfor være oplagt for hende at udforske dette ”uberørte territorium”, som hun kalder det.
Når hun afslutter sin bachelor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2020, er planen, at hun som forberedelse til sine kandidatstudier vil se sig om i verden og tage timer i Japan, Wien og Berlin hos nogle af verdens bedste violinpædagoger.

Det skal være sjovt

I mellemtiden hygger Kaya sig med sin strygekvartet NOVO Quartet, som består af folk, hun har samlet i sin omgangskreds på konservatoriet. For Kaya er det netop vigtigt, at de hygger sig og har det godt sammen socialt, for det smitter af i musikken, når man har det sjovt.

”Det er jo ret vildt, når man tænker på, at jeg valgte nogle mere eller mindre tilfældige musikere, at vi bare klikker musikalsk og personlighedsmæssigt sammen. Og vi har det i øvrigt også sindssygt sjovt sammen”, siger Kaya om sammenholdet i strygekvartetten. Det er måske ikke uden grund, at de allerede et år efter kvartettens fødsel formåede at opnå en semifinaleplads i den store Carl Nielsen Konkurrence.

Ensembleformen passer i det hele taget Kaya fint og har givet hende mere lyst til at være en del af noget større i orkestersammenhænge. Tidligere kredsede hendes drømme sig primært om rollen som soloviolinist.

”Det synes jeg jo stadig er sjovt, men lige nu nyder jeg at være en del af et større klangbillede, hvor det ikke kun handler om mig, men lige så meget om de andre. Det betyder jo ikke, at jeg har udelukket solodelen. Jeg har ikke lukket nogen døre, men jeg føler, at jeg har åbnet nogle flere i min tid som musiker”, forsikrer Kaya.

Alle vores følelser og sanser er med til at forme én som menneske

Hør Kaya fortælle og spille. (Åbner i ny fane).

 

Kort om Kaya Kato Møller

Født i 1997. Opvokset i Gentofte.
Undervisning i violin fra 2003-2017 af Alexandre Zapolski. 2017-2018 af Serguei Azizian og siden 2018 af Tim Frederiksen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
Dannede NOVO Quartet i 2018 sammen med Nikolai Vasili Nedergaard – violin, Daniel Śledziński – bratsch og Signe Ebstrup Bitsch – cello. Sammen har de allerede spillet i flere internationale sammenhænge, og det er bl.a. blevet til en semifinaleplads ved Carl Nielsen International Chamber Music Competition 2019 og koncerter i Holland og Shanghai i Kina.
Har gennem årene deltaget i masterclasses med bl.a. Nikolaj Znaider, Milan Vitek, Gerhard Schultz, Liviu Prunaru og Pinchas Zukerman.

Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond

Pengene, der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal Kaya bruge på studierejser til Japan, Wien og Berlin, hvor hun vil tage timer hos nogle af verdens førende violinpædagoger.

 

KALENDER OG NYHEDER
 • Stillingsopslag
  Lærere til folkeskoleafdelingen på Sankt Annæ Gymnasium (barselsvikariater)
  Med ansættelse senest den 1. august 2021 søger vi lærere (barselsvikariater) til vores mellemtrin og udskoling.
 • Fre 05.11.2021
  Gammel elevfest 5. november
  Gammel elevfest er for alle tidligere elever på Sankt Annæ Gymnasium - uanset om det er folkeskole eller gymnasium, man har gået på.
 • Gymnasiet
  Ny Facebook-gruppe oprettet af SAG lærer er en stor succes
  FB-gruppe med idé-udveksling på tværs af skoler og fag har på bare tre uger har fået knap 2.000 medlemmer.
 • Gymnasiet
 • Gymnasiet
  Forrygende, festligt og folkelig
  Folketoner og høstfest er blevet en skøn tradition på SAG. Så igen i år har vi besøg af vores folkemusik-hustrio Stundom
 • Man 26.10.2020 / kl. 19.00
  Sankt Annæ Gymnasium
  Trivselsfondens Generalforsamling den 26. oktober kl 19
  Aftenens streaming af Trivselsfondens generalforsamling
 • Gymnasiet
  Idrætsdag i Valby Idrætspark
  Rivercrossing, Finsk rundbold, Dans, Kvadrat og Gæt en sportsgren.
  Elever og lærere fra SAG og Europaskolen mødtes i Valby idrætspark årets idrætsdag
 • Sankt Annæ Gymnasium
  Kreativiteten blomstrede under Coronakarantænen
  Både lærere og elever måtte tage utraditionelle midler i brug under Coronakarantænen for at imødegå de restriktioner, den indebar. Det er der kommet en del finurlige og meget kreative ting ud af.
 • Sangskolen
  Fra Københavns Drengekor til Sonnings Talentpris
  Nicholas Algot Swensen fik sin første bratsch på en rejse med familien til Skotland. Han var omkring seks år og havde allerede i et par år plaget sine forældre, om han ikke nok måtte spille et instrument ligesom storebroren, der spillede cello. Gik i folkeskole på Sankt Annæ Gymnasiums sangskole og sang i Københavns Drengekor fra 5.-8. klasse.
 • Sankt Annæ Gymnasium
  Tidligere elev modtager Sonnings Talentpris
  Kaya Kato Møller dimitterende fra Sankt Annæ MGK i 2017 I år afslutter hun sin bachelor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og modtager én af Leonie Sonnings Talentpriser.
 • Sankt Annæ Gymnasium
  Virtuel undervisning overrasker positivt
  Skolen har nu været lukket i lidt over en uge for at mindske spredningen af COVID-19. Det betyder dog ikke, at undervisningen er sat på hold. Tværtimod. Læs mere her.
 • Sankt Annæ Gymnasium
  Coronavirus – sådan påvirkes undervisningen
  Folkeskolen og gymnasiet er lukket t.o.m. påske, hvor vi i stedet afholder virtuel undervisning.
 • Sankt Annæ Gymnasium
  Sankt Annæ Gymnasium får nyt musikhus og koncertsal
  A.P. Møller Fonden bevilger 25 mio. kr. til nyt musikhus til Sankt Annæ Gymnasium. Bevillingen vækker glæde hos rektor og overborgmester. Med det nye musikhus vil gymnasiet fortsat udvikle nye musiktalenter.
 • Sankt Annæ Gymnasium
  Ombygning giver bedre arbejdsmiljø
  Mere dagslys, bedre og tidssvarende fleksible læringsmiljøer samt støjdæmpning er blandt forbedringer, som lige nu er ved at indfinde sig i de 48 år gamle gule bygninger, der huser Sankt Annæ Gymnasium.
  Læs interview med Leder af Folkeskoleafdelingen Malene Wegener Knudsen
 • Sankt Annæ Gymnasium
  Bogudgivelse
  To af Sankt Annæ Gymnasiums sanglærere, Signe Alsted og Karen-Maria Baun, har sammen med stemmelæge Svend Prytz udgivet en bog om drengestemmer. Bogudgivelsen blev fejret ved en reception på SAG torsdag den 25. april, hvor der var rosende ord til de tre forfattere og til de mange drenge, der medvirker i bogen.