Københavns Drengekor
100-ÅRS JUBILÆUM 2024/25

Københavns Drengekor fejrer 100-års jubilæum i hele sæson 2024/25.

Henrik Engelbrechts jubilæumsbog “Drengenes verden” udkommer
torsdag den 19. september 2024. I denne jubilæumsbog fortælles historien om drengekoret gennem årene – med masser af illustrationer helt tilbage fra den spæde start i en gymnastiksal på Vester Voldgade, over den første sangskole i Hindegade og frem til korets hjemsted i dag, Sankt Annæ Gymnasium på Sjælør Boulevard.

I forbindelse med udarbejdelsen af bogen er der lavet interviews med en række nøglepersoner, der alle har eller har haft et betydeligt indblik i drengekorets verden.

Se og hør mere ved at klikke på de enkelte navne på billederne nedenfor.

Mere information om bogen (inkl. køb) følger til september.

Københavns Drengekor – Det Kongelige Kantori

Københavns Drengekor – Det Kongelige Kantori har eksisteret i næsten 100 år (grundlagt i 1924 af Mogens Wøldike). Koret er tilknyttet Sankt Annæ Gymnasium, der er Københavns Kommunes sangskole. Her får drenge og piger i alderen 9-14 år professionel sangtræning som en integreret del af deres almindelige skolegang.

Københavns Drengekor synger både a cappella og med orkester. Ved store koncerter med orkester medvirker op til 120 sangere, idet et veluddannet mandskor lægger den klanglige bund i musikken. Ved andre koncerter synger koret i mindre hold. Koret synger hovedsageligt klassisk musik, som er skrevet for netop drenge- og mandsstemmer.

Carsten Seyer-Hansen har været korets chefdirigent siden 2020.

Korets omfattende virke og høje kunstneriske niveau har betydet, at personligheder som Benjamin Britten, Raphael Kubelik, Sir Andrew Davies og Paul McCreesh har været at finde på dirigentpodiet. Derudover har store skandinaviske komponister som Poul Ruders, Per Nørgård, Knut Nystedt, Sven-David Sandström og Palle Mikkelborg alle skrevet værker dedikeret til Københavns Drengekor.

Koret har en omfattende koncertvirksomhed i Danmark og har vundet internationalt ry med dets turnéer over det meste af verden. Desuden har Københavns Drengekor jævnligt samarbejde med Det Kongelige Teater, DR Symfoniorkestret, Copenhagen Phil og Københavns Barokensemble.

Dirigent Carsten Seyer-Hansen

Dirigent Carsten Seyer-Hansen tiltrådte i 2020 som kantor ved Københavns Domkirke og kapelmester for Københavns Drengekor efter 25 år som en central person i det aarhusianske musik- og korliv.

Carsten er desuden tilknyttet Det Jyske Musikkonservatorium som underviser i korledelse og er kunstnerisk leder for den prisbelønnede vokalgruppe Concert Clemens, ligesom han de seneste år hyppigt har gæstedirigeret DR Vokalensemblet. Andre samarbejder tæller Aarhus Bachselskab, med hvem han har opført alle Bachs store værker samt Aarhus Jazz Orchestra, hvor han særligt i samarbejde med komponisten og trompetisten Jakob Buchanan har medvirket til at forny repertoiret i skæringsfeltet mellem improviseret
musik og klassisk vokalmusik. Dette har blandt andet resulteret i den nye CD-udgivelse ’Song and Wind’ (oktober 2023) med Jacob Buchanan, Marilyn Mazur og Københavns Drengekor – under ledelse af Carsten Seyer-Hansen.

Carsten har en række udgivelsespriser bag sig bl.a. Preis der Deutschen Schallplattenkritik (for Duruflé Requiem), Årets Jazzalbum (for Buchanan: Requiem) og årets P2 Lytterpris (for ”There is no Rose” med Vokalgruppen Concert Clemens).

Korets kunsteriske profil

I korets fundats hedder det, at korets “formål er gennem musikopførelser at udbrede kendskabet til korværker og fortrinsvis sådanne, der oprindeligt er skrevet for drenge- og mandsstemme (den klassiske korlitteratur), samt til den samtidige instrumentalmusik”.

I dag opfører koret musik af en bred skare af klassiske komponister, især barokke og wienerklassiske, men også romantiske som Tjaikovskij og Lange-Müller. Den nyere kompositionsmusik har også fået en vigtig plads i repertoiret. F.eks. har koret bestilt og opført musik af Palle Mikkelborg. Denne musik har også været tilbagevendende som turnérepertoire.

Koret ser det som et vigtigt ansvar at sørge for, at der fortsat tilføjes nye værker til korlitteraturen skrevet med drengekor for øje.

International profil

Koret har oplevet en stigende interesse fra udlandet og har derfor de senere år turnéret med stigende intensitet. Således rejser koret årligt på en større, gerne oversøisk, turné og supplerer med en eller flere mindre rejser i Europa. Koret giver, særligt i Europa, gerne koncerter i festivalregi.

Repertoire og priser

Med et vidtspændende repertoire fra bestillingsværker af vor tids førende komponister (Poul Ruders, Bernhard Lewkovitch, Per Nørgaard, Vagn Holmboe og Palle Mikkelborg m.fl.) tilbage til den allertidligste flerstemmighed har koret igennem årene vundet ry som et af de fineste af sin art. Københavns Drengekor har givet koncerter i alle dele af verden og ved utallige internationale musikfestivaler. Koret har endvidere deltaget i produktioner for radio og fjernsyn i Danmark såvel som i udlandet og har en stor cd-produktion bag sig på selskaber som EMI, Decca, Vanguard, Chandos, Kontrapunkt og Danica Records (OH Musik).

Københavns Drengekor optræder sjældent med kordrengene alene. Ved koncerter er mandskoret således en uundværlig del af Københavns Drengekor. Årsagen hertil er først og fremmest det repertoire, koret ifølge sin fundats varetager.

Fra 1998 har Københavns Drengekor med Dronningens tilladelse kunnet føje titlen Det Kongelige Kantori til sit navn og i overensstemmelse med korets traditioner er korets engelske navn Copenhagen Royal Chapel Choir.

Koret har modtaget en række priser for sit kunstneriske arbejde.

Foreningen Københavns Drengekors Venner

Foreningen Københavns Drengekors Venner blev stiftet i 1974 af en gruppe tidligere sangere i Københavns Drengekor.

Foreningen har som formål dels at bidrage med økonomisk støtte til Drengekoret, dels at give foreningens medlemmer information om Drengekorets koncertaktiviteter i ind- og udland.

Efter 40 år kan foreningen glæde sig over at have været i stand til at yde økonomisk støtte til mange korrejser.

Læs mere og støt venneforeningen

Sidst opdateret 25. juni 2024

Bliv en del af vores online fællesskab!

Følg os på vores sociale medier for at holde dig opdateret med vores spændende aktiviteter, begivenheder og de seneste nyheder.
Klik på profilerne herunder og vær med i vores digitale rejse i skolens hverdag.


Sankt Annæ Gymnasium

Gymnasiet

Folkeskolen

Københavns Drengekor

Sankt Annæ Pigekor

Musikalsk Grundkursus (MGK)

Sankt Annæ Big Band

Gymnasiekor

Sankt Annæ Symfoniorkester